GARDENING Randprogramma
Naast de tentoonstelling biedt GARDENING Amelisweerd ook extra activiteiten aan op en rondom het landgoed. Onderstaand is meer informatie te vinden over deze interactieve kunstwerken en wandelingen.
Rondleidingen door de expositie
Benieuwd naar jouw plek in het ecosysteem? Curator en initiatiefnemer van expositie GARDENING Fabian van Sluijs neemt je mee door Landhuis Oud Amelisweerd en maakt je via de kunstwerken bewust van jouw rol in het evenwicht tussen mens, technologie en natuur. Wat als we een stem geven aan niet-menselijke perspectieven? Welke krachten hebben ons landschap door de jaren heen gevormd? Kunnen we ongerepte en gecultiveerde natuur nog wel van elkaar onderscheiden?
Alle werken in de tentoonstelling zijn zorgvuldig uitgezocht en vormen samen één ecosysteem. Via een kniptang en ponskaart word je uitgenodigd om bij elk werk stil te staan bij de vraag: in hoeverre past dit bij kunst, cultuur, analyse of technologie? Aan het eind van de rondleiding maken we de balans op en reflecteren we op hoe we onderdeel zijn van expositie GARDENING en alle natuur daaromheen.
Praktische informatie
Waar: Landhuis Oud Amelisweerd
Wanneer: 23, 30 juni en 14 juli
Tijd: 14:00-14:30
Tickets: Toegang tot landhuis op donatiebasis
Raumklang
Bij droog weer open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 - 17:00. Bij regen is de kunstinstallatie gesloten.
Raumklang is een locatiespecifieke geluidsarchitectuur, gecreëerd en verkend door meerdere bezoekers tegelijk. De installatie nodigt je uit om vierdimensionale objecten in de ruimte te ervaren door naar ze te luisteren; je perspectief en auditieve ervaring vervormt continu terwijl je om en door deze onzichtbare sonische objecten navigeert. Door de destillatie van akoestische eigenschappen, architectonische kwaliteiten, culturele geschiedenis en activiteit ter plaatse, wordt Raumklang een instrument van cognitieve uitbreiding. De geluidsgestuurde navigatie vormt een verhoogde alertheid van onze relaties met de akoestische omgeving en de betekenis van bepaalde geluiden die normaal onderbewust blijven. Deze editie voor GARDENING geeft onhoorbare natuurlijke werelden in het hoorbare domein weer, nieuwe perspectieven op de relatie tussen natuur en het antropoceen in stand houdend.
Raumklang is gesteund door Mondriaan Fonds, Machinerie, AIAIAI, Stichting Stokroos, Stichting Niemeijer, Creative Fund NL en gecoproduceerd door Creative Coding Utrecht en V2_ Lab for the Unstable Media.
De makers zijn Zeno van den Broek en Robin Koek. Zeno van den Broek is een Nederlandse componist en kunstenaar wiens werk de relaties tussen mensen en gefabriceerde omgevingen onderzoekt en ontwricht. Hij gebruikt audiovisuele middelen om locatie- en conceptspecifieke werken te creëren die gebruikelijke opvattingen van onze ervaring van de ruimte ondervragen. Robin Koek is een ondernemende geluidskunstenaar die streeft naar het koesteren van een nieuw cognitief begrip van de ons omringende wereld via kunst en onderwijs. Zijn werk reflecteert op de omgeving door veldopnames en locatiespecificiteit te integreren in compositie en installatiekunst.
Het Jaar Rond van Driessens en Verstappen
24/7 open tot juni 2023.
Het landgoed Amelisweerd heeft een grote ecologische waarde en een rijke biodiversiteit uitgedrukt in karakteristieke landschappen en vergezichten. Het kunstwerk Het Jaar Rond voegt een extra laag toe aan de beleving van deze landschappen.
Op vier locaties bij Oud-Amelisweerd en Fort Rijnauwen kan je via je telefoon het verschil in seizoenen zien. Via een QR-code wordt de 360° landschapsfoto van het tegenovergestelde seizoen opgeroepen en terwijl je rondkijkt, correspondeert de foto op je scherm met het landschap erachter. Zo vormt de telefoon een venster op je omgeving vanuit het perspectief van een ander seizoen. Dit verschil maakt je bewust van de krachtige jaarlijkse metamorfose van onze natuurlijke omgeving. De paaltjes met QR-codes blijven minimaal één jaar staan zodat het werk na GARDENING toegankelijk blijft.
Bekijk de locaties op onderstaande kaart. Je kunt de kaart ook openen in Google Maps.
Het woud heeft oren van Femke Bosma
24/7 open
Het woud heeft oren is een Nederlandstalige audiowandeling.
De Oude Eik is de oudste boom van Amelisweerd. Wat als je die boom zou interviewen? Welke herinneringen liggen in het bos opgeslagen? Tijdens een wandeling door het bos word je meegenomen naar Amelisweerd van 1982. Je hoort de verhalen van een aantal mensen die tijdens de kap erbij waren. En welke belangrijke gebeurtenissen zal De Oude Eik in de toekomst nog mee gaan maken? Waar bereiden actievoerders zich op voor?
Bezoek de startlocatie, Landhuis Oud Amelisweerd, en beluister de audio hieronder.
Monsterwalk
24/7 open
De kunstwerken van MonsterCode in de tentoonstelling bestaan uit veel meer dan alleen de werken. Je wordt namelijk ook uitgedaagd om de Monsterwalk te lopen op Langoed Amelisweerd. Volg de route van 45 of 25 minuten en zoek naar tekens van de monsters! Misschien kom je zelfs wel een monster tegen dat nooit eerder ontdekt is... Flyers van Monsterwalk zijn te vinden in de ruimte van MonsterCode en hier te downloaden.